Meest gestelde vragen
Onze klantenservice helpt u graag. Maar soms is het net zo snel of gemakkelijk om iets zelf op te zoeken. En komt u er niet uit? Dan helpen wij u gewoon verder.
Heeft u bijvoorbeeld een vraag over onze openingstijden, de vergoedingen of de levertijd van onze producten? Mogelijk vindt u het antwoord hieronder. We hebben voor u de meest gestelde vragen op een rij gezet.
Zit uw vraag er niet tussen of heeft u toch liever persoonlijk contact? Bel 072 540 40 38 of mail naar info@voetzorg.info.
U krijgt binnen twee werkdagen antwoord van ons.
Algemeen
Wat kan Voetzorg Noord-Holland voor mij doen?
Waar zit Voetzorg Noord-Holland?
Voetzorg Noord-Holland heeft meerdere vestigingen in Noord-Holland om u ondersteuning te bieden bij u in de buurt. Bel met 072 540 40 38 en onze specialisten zoeken de beste locatie en mogelijkheid voor u uit.
Wanneer kan ik bij jullie terecht?
Voetzorg Noord-Holland is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Onze klantenservice maakt in overleg met u op een de locatie die het beste bij u past. Op sommige locaties houden we inloopspreekuren. Bel met 072 540 40 38 voor meer informatie.
Kan ik langs komen zonder afspraak?
In principe is het beter als u eerst een afspraak maakt. Zo kunnen onze specialisten zich voorbereiden op uw specifieke vraag en zo veel mogelijk vragen in één keer beantwoorden of in sommige gevallen het behandeltraject zelfs al beginnen. Op een aantal locaties werken we met inloopspreekuren, bel met 072 540 40 38 voor meer informatie.
Hoe maak ik een afspraak?
Om een afspraak te maken belt u met 072 540 40 38. Onze klantenservice maakt een afspraak in overleg met u op de locatie die het beste bij u past. We zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur.
Wat moet ik mee nemen naar mijn eerste afspraak?
Uw verzekeringsbewijs is het belangrijkste wat u voor de eerste afspraak mee moet nemen. Heeft u ook al een verwijzing van de huisarts, neem deze dan voor de volledigheid ook mee.
Ik heb al een afspraak maar ik wil het verzetten, hoe doe ik dat?
Bel met 072 540 40 38 om uw afspraak te verzetten. Onze klantenservice zoekt voor u een andere geschikte datum. We zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09.00 uur tot 17.00 uur.
Ik heb geen verwijzing van de huisarts, kan ik een afspraak maken of langskomen?
Ja, dat is geen probleem. U kunt gewoon bellen met 072 540 40 38 en eerste (vrijblijvende) afspraak maken.
Ik ben doorverwezen, wat nu?
U bent door uw huisarts doorverwezen voor (semi) orthopedische (of aangepaste confectie) schoenen, steunzolen, braces, podotherapie of medisch pedicure. U kunt vrijblijvend een afspraak maken bij Voetzorg Noord-Holland voor de volgende stap. Bel met 072 540 40 38. Onze klantenservice maakt een afspraak in overleg met u op de locatie die het beste bij u past. Voetzorg Noord-Holland is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.
Mijn voet doet pijn/ Ik heb pijn bij het lopen, wat kan ik doen?
Regelen jullie de administratieve afhandeling voor mijn verzekeraar?
U ontvangt een factuur van Voetzorg Noord-Holland voor de geleverde diensten en producten. Deze factuur kunt u indienen bij uw zorgverzekeraar (declareren) om een vergoeding te ontvangen. Informeer vooraf bij uw verzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding en aan welke voorwaarden u hiervoor moet voldoen. Deze voorwaarden verschillen per zorgverzekeraar en kunt u in uw polisvoorwaarden terugvinden.
Als ik nu een afspraak maak, hoe lang duurt het voordat mijn schoen of zool klaar is?
Wat is een loopanalyse en waarom voert Voetzorg Noord-Holland deze uit?
Ik heb geen (semi) orthopedische schoenen nodig, wel pijn. Kunnen jullie mijn bestaande schoenen aanpassen?
Onze dienstverlening is klantgericht, gewoon omdat ieder mens uniek is en omdat we blijven zoeken totdat we de beste oplossing voor uw voeten en onderbenen gevonden hebben. Bij een verschil in beenlengte, een pijnlijke voet of een instabiele knie kan een aanpassing van uw confectieschoen al voldoende zijn om de pijn weg te nemen en uw loopcomfort te verbeteren. Bijvoorbeeld door de hak te verhogen, de zool te verstevigen of een betere voetafwikkeling te bevorderen. Maak vrijblijvend een afspraak op 072 540 40 38. Onze specialisten kijken welke oplossing het beste bij u past
Worden de producten en diensten van Voetzorg Noord-Holland vergoed?
Hoe gaat Voetzorg Noord-Holland om met mijn gegevens en privacy?
U voorziet Voetzorg Noord-Holland van de gegevens die nodig zijn voor een goed klantcontact en het adequaat kunnen leveren van onze diensten en producten. Voetzorg Noord-Holland hecht groot belang aan uw privacy en betracht de grootst mogelijke zorgvuldigheid in het behandelen en beschermen van uw persoonsgegevens. Voor meer informatie klikt u hier naar onze privacypagina.
Welke garanties bieden jullie op jullie producten?
Hoe gaan jullie om met klachten?
Semi/orthopedische schoenen
Wat kost een paar (semi) orthopedische schoenen en wordt deze vergoed?
Voetzorg Noord-Holland levert maatwerk want ieder mens is uniek. Zo ook de hulpmiddelen die we maken. De kosten hangen dus af van het type schoen en de orthopedische aanpassingen die voor u nodig zijn.
Uit welke soorten schoenen kan ik kiezen?
Omdat u er knap wilt bijlopen leveren wij net als de schoenenwinkel trendy en stijlvolle modellen, van hippe laars tot snelle sportschoen. Maar dan wel op maat gemaakt en geschikt voor uw voeten met de juiste corrigerende aanpassing en/of ondersteuning.
Ieder voorjaar en najaar presenteert Voetzorg Noord-Holland een nieuwe collectie voor dames en heren. Wij ondersteunen u ook met semi-orthopedische sport- en veiligheidsschoenen.
Kan ik zelf een schoen ontwerpen?
Wat is een leest?
Hoe weet ik of mijn schoenen straks echt goed passen?
Hoe kan ik mijn (semi) orthopedische schoenen goed onderhouden?
-
Poets de schoenen regelmatig (minimaal één keer per week), zodat het leer soepel blijft en gebruik beschermende spray; -
Gebruik een schoenlepel bij het aantrekken van uw schoenen, zo blijft de pasvorm goed; -
Maak veters en of sluitingen los voordat u uw schoenen aan- of uittrekt; -
Laat uw schoenen regelmatig luchten; -
Leg uw schoenen nooit in de zon of bij de verwarming als deze nat zijn geworden, laat ze drogen op kamertemperatuur.
Zijn uw hakken of zolen versleten, laat deze dan op tijd vervangen. Bel met 072 540 40 38 voor een afspraak met de schoenmakers van Voetzorg Noord-Holland.
Wanneer moet ik terugkomen voor controle?
Hoe lang mag ik lopen op mijn nieuwe (semi) orthopedische schoenen?
Hoe lang duurt het voor mijn schoenen klaar zijn?
Confectieschoenen
Wat betekent OVAC?
Wat kost een aanpassing aan mijn confectieschoenen en wordt het vergoed?
Wilt u precies weten hoe het voor u persoonlijk zit? Neemt u dan contact op met uw zorgverzekeraar.
Waar moet ik op letten bij het kopen van schoenen?
-
Uw voeten worden in de loop van de dag altijd wat dikker, koop daarom uw schoenen het liefst rond het middaguur.
-
Goede schoenen moeten u steun, grip en stabiliteit geven. Let bij de keuze van nieuwe schoenen in ieder geval op de volgende twee aspecten: ter hoogte van de wreef moeten uw voeten goed worden omsloten; de schoen met een stevige hiel hebben die goed aansluit.
-
De maat van de schoenen is goed wanneer de schoen een halve tot hele centimeter langer is dan uw voeten. Uw tenen moeten vrij kunnen bewegen.
-
De schoenen hebben de juiste breedtemaat wanneer de hiel goed vastzit en de voorvoet niet knelt.
-
Bij dagelijks gebruik moet de hakhoogte niet meer dan drie centimeters zijn.
-
Voor goede grip moet de zool niet glad zijn. Een goede schoen is alleen buigzaam in het voorste gedeelte
-
De schoen moet gemaakt zijn van ademend materiaal. Leer heeft deze eigenschap en vormt zich daarnaast ook goed naar de voet.
-
Koop het liefst schoenen zonder stiknaden ter hoogte van de voorvoet. Bovenleer kan uitrekken maar naden kunnen dat niet.
Hoe bepalen jullie welke aanpassing aan mijn schoenen nodig is?
Bij een verschil in beenlengte, een pijnlijke voet of een instabiele knie kan een aanpassing van uw confectieschoen al voldoende zijn om de pijn weg te nemen en uw loopcomfort te verbeteren. Bijvoorbeeld door de hak te verhogen, de zool te verstevigen of een betere voetafwikkeling te bevorderen.
De correctie van pasvorm en ondersteuning van uw confectieschoenen wordt vaak gecombineerd met het gebruik van steunzolen om uw voetproblemen te verhelpen.
We maken een
loopanalyse en een 3D-scan van uw voet om te bepalen welke aanpassing voor uw het beste resultaat geeft.
Hoe lang duurt het voor dat de aanpassingen op mijn confectieschoenen klaar is?
Hebben mijn aangepaste schoenen speciaal onderhoud nodig?
-
Poets de schoenen regelmatig (minimaal één keer per week), zodat het leer soepel blijft en gebruik beschermende spray; -
Gebruik een schoenlepel bij het aantrekken van uw schoenen, zo blijft de pasvorm goed; -
Maak veters en of sluitingen los voordat u uw schoenen aan- of uittrekt; -
Laat uw schoenen regelmatig luchten; -
Leg uw schoenen nooit in de zon of bij de verwarming als deze nat zijn geworden, laat ze drogen op kamertemperatuur.
Zijn uw hakken of zolen versleten, laat deze dan op tijd vervangen. Bel met 072 540 40 38 voor een afspraak met de schoenmakers van Voetzorg Noord-Holland.
Hoe lang mag ik lopen op mijn aangepaste confectieschoenen?
Wanneer moet ik terugkomen voor controle?
Zolen
Wat is een steunzool precies en wanneer is deze nodig?
Ik heb hielspoor, wat kunnen jullie voor mij doen?
Hoe maken jullie steunzolen speciaal voor mijn voet(en)?
Hoe lang duurt het voor het klaar is?
Wat kosten steunzolen en worden deze vergoed?
€ 199,95. Bij complexe voetproblemen kan de prijs hoger liggen.
Passen mijn steunzolen straks in al mijn schoenen?
Hoe lang mag ik lopen op mijn steunzolen?
Er zijn natuurlijk verschillende factoren die hiervan op invloed zijn. Zo speelt het gewicht een rol, hoe snel de voeten doorzakken op de steunzool en hoe intensief de zolen gebruikt worden. De periode van 12 tot 15 maandenis daarom een gemiddelde.
Hoe hou ik mijn steunzolen zo lang mogelijk goed?
-
Haal de steunzolen altijd uit uw schoenen als u thuis komt, zo kunnen ze drogen en luchten; -
Leg uw steunzolen nooit te drogen in de zon of op de verwarming. Hierdoor kunnen ze vervormen en hun functie verliezen. Laat uw zolen op kamertemperatuur drogen.
Wanneer moet ik terugkomen voor controle?
Braces
In welke gevallen wordt een brace voorgeschreven?
Ik heb artrose, kan een brace mij helpen?
Wat doet een brace precies?
Voor welke gewrichten kan Voetzorg Noord-Holland een brace verzorgen?
Worden braces vergoed?
Podotherapie
Voor welke klachten kan ik terecht bij de podotherapeuten van Voetzorg Noord-Holland?
Ik ben diabetespatiënt, kan ik ook bij jullie terecht voor mijn voetklachten?
Wordt podotherapie vergoed?
Medisch pedicure
Welke medisch pedicure behandelingen biedt Voetzorg Noord-Holland?
Ik ben diabetespatiënt, kan ik ook bij jullie terecht voor mij voetklachten?
Kan ik voor een reumatisch voetbehandeling bij Voetzorg Noord-Holland terecht?
Wordt medisch pedicure vergoed?